Lyckorus

 
Är inne i lite av en lyckobubbla just nu, ingenting kommer åt mig just nu. Inte ens mitt misslyckade sockerkaksbak i tisdags kan få mig ur balans, älskar verkligen den här känslan!

Semlor

När jag var liten och mamma bakade semlor till oss så fyllde hon dem alltid med hallonsylt och grädde. Jag och mina systrar tyckte alltid att detta var lite konstigt, då de "svenska" semlorna alltid innehöll mandelmassa (som jag inte ens gillade när jag var liten...) och grädde. Hur som helst, dessa hallonsemlor blev jag hemskt sugen på förra veckan då mamma hade lagt ut bilder på dem på Finska butikens Facebook-sida. Det är farligt det där med bilder :) Jag gjorde både vanliga semlor med mandelmassa, semlor med hallonsylt och semlor med dulche de leche-fyllning. Mums!
 
 

Recept: Petit-chouer

 
 
 
Ingredienser
3 dl vatten
100 g smör
2 dl vetemjöl
3 st ägg
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°. Koka upp vattnet och smör i en kastrull, se till att smöret smälter helt.
2. Ta av kastrullen från plattan och vispa i mjöl tills smeten släppet botten.
3. Låt smeten svalna något och vispa sedan ner ett ägg i taget. Sätt gärna kastrullen på en disktrasa så att du kan vispa ordentligt utan att den rör på sig.
4.Gör i ordning en spritspåse och sätt i en tandad tyll. Lägg i smeten i spritspåsen.
5. Spritsa ut petit-chouer på en plåt med bakplåtspapper, jag gjorde rätt så små men det väljer du själv!
6. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills petit-chouerna fått en fin och jämn färg samt att de känns lätta och luftiga. Öppna inte ugnsluckan under de 15 första minutrarna då petit-chouerna kan säcka ihop då! Låt petit-chouerna svalna på ett galler.
7. Skär eller klipp ett litet lock på petit-chouerna och fyll dem med t.ex. vispad grädde och ringla lite smält choklad på toppen eller som jag gjorde i fredags: med en tårtfyllning gjort på vit choklad, grädde, kvarg och hallon. Mums!
 
Tips: de är perfekta att fylla med salta fyllningar också, så det behöver inte alltid bara vara sötsaker man gör :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg