Summering vecka 3

Tredje veckan med nyttigare vanor, mer träning och mindre sötsaker har nu gått (jag är lite sen med det här inlägget som ni kanske räknat ut ;) ) och det går bättre och bättre för var dag som går!Sötsuget avtar, vanorna sätter sig och träningen rullar på; precis så som jag vill ha det!
Vecka nr 3s träning såg ut så här:
Måndag: Vilodag/vardagsmotion
Tisdag: Itrimpass/vardagsmotion (stegräknaren låg på 27 000 steg vid dagens slut...!)
Onsdag: Itrimpass/vardagsmotion
Torsdag: Itrimpass/vardagsmotion
Fredag: Vilodag/vardagsmotion
Lördag: PW 6 km/vardagsmotion
Söndag: Vilodag/vardagsmotion

Viktmässigt så har det också gått bra, trots en liten uppgång på 2 hekto vecka två så har jag nu totalt gått ner 3,1 kilo sedan jag började med den här ronden. Det känns som ett bra resultat så här halvvägs och det känns dessutom extrabra inför semester och resan till Gran Canaria!
 
 
 
 

Halvnyttig rabarbercheesecake

Bakade denna raringen igår, en halvnyttig (!) cheesecake. Det nyttiga i den är dels att jag har använt mig av 0,3% kvarg och därmed dragit ner på fettet i kakan men även att jag istället för vanligt socker använt mig av dels lite hemmagjord rabarberkräm och dels steviaströ. Resultatet blev en saftig och god cheesecake, inte långt ifrån en vanlig! Wohoo!
Receptet har ni här, jag gjorde kakan i en springform på ca 21 cm men den går även att göra i en större form. Tänk på att gräddningstiden då kan komma att ändras.
Ingredienser till botten:
5 st digestivekex (jag använde mig av kex utan socker, ett för mig nytt alternativ i kexhyllan!)
3 st Weetabixbars
75 gram smör
Ingredienser till fyllningen:
500 gram naturell kvarg
2-3 msk stevia strö eller annat sötningsmedel (tänk på att dessa är väldigt söta och att man ofta behöver väldigt små mängder för att söta bakverken. Testa dig fram, ta hellre för lite i början och söta mer om du tycker det behövs!)
1 tsk vaniljpulver
3 st äggulor
2 dl rabarberkräm (kan uteslutas och bytas ut mot färska jordgubbar eller andra bär som läggs på kakan vid servering eller om du hellre vill ha mosade bär i kakan så går det också bra, så länge det inte är för "blött")
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull. Krossa kexen och Weetabixen i en matberedare eller mixer så att du får ett fint pulver. Blanda det smälta smöret med kexsmulorna och tryck ut massan i en springform.
2. Grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter.
3. Under tiden förbereder du fyllningen genom att blanda/vispa äggulorna, kvargen, vaniljpulvret, stevia strö och rabarberkrämen till en jämn smet.
4. Bred ut smeten jämnt i formen över botten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter, eller tills kakan är lite vobblig i mitten men ändå känns fast.
5. Låt kallna, gärna över natten och servera gärna med färska bär eller frukter.

Summering vecka 2

Vecka nummer två har gått väldigt bra, sötsuget har börjat avta och de nygamla rutinerna börjar sitta igen. Viljan att baka är dock svårare att bli av med och jag har faktiskt brutit mitt bakstopp två gånger den senaste veckan. Dock och detta är ett stort dock, så har jag bakat nyttiga (eller så nyttiga de kan bli) bakverk och undvikit vanligt socker och mjöl i så stor utsträckning som möjligt.
Jag har vid sötsug och/eller hunger även lärt mig att skilja på när jag är sugen på något och när jag faktiskt bara är törstig. Vill jag ha något gott tar jag en god frukt eller ett glas vatten och det räcker för det mesta väldigt bra. Vindruvor och ett glas mineralvatten har fungerat bäst för mig! :)
Viktmässigt så har vecka två dock inte levererat speciellt bra, vid vägningen igår tisdag så hade jag faktiskt gått upp två hekto. Nu kan ju två hekto handla om att jag har mycket vatten i kroppen eller att jag inte hade gått på toa innan vägningen så det är inte alltför farligt egentligen. Vad som ändå är glädjande i den här lilla viktökningen är ju att jag ändå är på rätt väg och det är det viktigaste!
Träningsmässigt var veckan helt underbar, jag hann med följande pass, både ute i det fina vädret och inomhus på Itrim:
Måndag - Vilodag/vardagsmotion
Tisdag - Vilodag/vardagsmotion
Onsdag - Itrimpass/vardagsmotion
Torsdag - Itrimpass/vardagsmotion
Fredag - Vilodag/vardagsmotion
Lördag - PW 30 min/vardagsmotion
Söndag - Jogging och styrka 30 min/Itrimpass/Vardagsmotion
 Nu är det bara att fortsätta med vecka tre! :)
Visa fler inlägg