Morotsketchup och pumpachutney

Här kommer äntligen recepten på både morotsketchupen och pumpachutneyn vi gjorde på vår lektion med Jan Hedh förra veckan. Recepten är Jans men vi gjorde vissa modfikationer under tiden vi höll på. Både chutneyn och ketchupens smaker mognar när de får stå ett tag efter kokningen så var inte besviken ifall du inte känner några direkta halleluja-smaker direkt. Min ketchup smakade till väl sött första provsmakningen men igår hade den fått en djupare och starkare smak av ingefäran vilket gjorde den väldigt god! Så lite tålamod behövs nog allt när man ska koka chutney och ketchup!
 

Morotsketchup
1000 gram skalade och delade morötter
4 apelsiner, apelsinskalet och apelsinsaften (ca 500 gram)
350 gram socker
50 gram ättika 12%
50 gram färsk ingefära, riven
 
Gör så här:
1. Koka morötterna mjuka.
2. Blanda i övriga ingredienser (ättikan sist!) och koka upp. Låt inte apelsinsaften koka bort helt, för då blir ketchupen för tung i konsistensen.
3. Låt blandningen koka till en tjock puré och mixa den därefter slät i matberedare/blender.
4. Smaka av noga med kryddor och salt.
5. Skulle ketchupen bli för kompakt kan du tillsätta en sockerlag (1350 gram socker och 1000 gram vatten som kokas upp) och låta blandningen koka upp igen. Smaka därefter av noga igen och känn efter ifall du behöver tillsätta mer ättika och/eller kryddor (salt!).
6. Häll upp i burkar eller flaskor och låt svalna.
 
Ketchupen är jättegod till asiatiska rätter men jag kan mycket väl tänka mig att ta en klick på en god korv också!
 
Pumpachutney
1000 gram orange pumpa (butternut eller vanlig matpumpa) - nettovikten blir 800 gram efter skalning och rengöring
250 gram finhackad röd lök
4 st röda paprikor
500 gram körsbärstomater
50 gram ingefära
800 gram socker
100 gram russin
150 gram ättika 12%
20 gram habanero chili
20 gram salt
1 klyfta vitlök, finhackad
2 msk senapsfrön
 
Gör så här:
1. Skär upp pumpan, skala den och tag ur kärnorna. Skär den i små tärningar.
2. Hacka löken, dela paprikan i små tärningar (samma storlek som pumpan). Dela körsbärstomaterna i mindre bitar, riv ingefän och finhacka chilin och vitlöken.
3. Häll alla ingredienserna i en stor kastrull och koka upp under ständig omrörning.
4. Låt sjuda i ca 45-60 minuter under omrörning tills chutneyen tjocknar.
5. Smaka av chutneyn och krydda ev med mer kryddor och salt/ättika.
6. Häll upp i burkar och låt svalna.
 
Har inte testat chutneyn ännu men kan tänka mig att den blir god till en mustig köttgryta eller härligt god ost!