Granola och nyttig nutella

Idag har jag för första gången testat att göra granola och nutella, resultatet blev väldigt gott! Granolan ska jag testa till en skål yoghurt imorgon och nutellan kommer nog bli perfekt i mina mugcakes... Mums! Nutellan kan även anses vara nyttigare än den man köper i butik, då den dels innehåller en större mängd nötter och dels innehåller mycket mindre socker. Däremot säger jag INTE att man alltid kan äta nutellan, nötter innehåller ju en hel del fett och kalorier, men lite då och då kan ju detta ändå vara ett bättre alternativ än den vanliga sockerstinna nutellan. Kikar man dessutom på innehållsförteckningen på t.ex. Nutella (som jag absolut inte ratar, det är så gott att jag hade kunnat äta det jämt...!) så ser man att den tyvärr (!!!!) innehåller palmolja. Det gör inte min nutella i alla fall, den innehåller kokosolja från Kung Markatta istället.
 
Receptet på granolan har jag lånat av PT-Viktoria, hennes hemsida hittar ni här
 
 
Granola

Ingredienser
6 dl havregryn
2 dl nötter (t.ex. mandlar, cashemnötter, jordnötter)
1 dl linfrön
1 dl kokosflingor
1 tsk vaniljpulver
1,5 msk kardemumma
1,5 msk kanel
1 tsk havssalt
2 dl russin eller andra torkade frukter
 
2 msk honung
2 msk kokosolja
2 dl vatten
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor skål.
3. Blanda honung, vatten och kokosolja och rör ner i skålen med de torra ingredienserna. Se till att allting blandas noga.
3. Häll ut över plåten och ställ in plåten i mitten av ugnen. Låt plåten stå i ugnen i ca 30-40 minuter, rör om ungefär var tioende minut.
4. Låt svalna och häll upp i en plastlåda eller glasburk med lock.
 
Nyttig nutella

Ingredienser

3,5 dl hasselnötter
4 msk kakao
1-1,5 dl råsocker eller kokossocker
2 nypor salt
2 krm vaniljpulver
2-3 tsk kokosolja
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
2. Rosta hasselnötterna på plåten i mitten av ugnen i ca 10 minuter, passa nötterna mot slutet så att de inte blir brända. Skalet ska spricka på nötterna under rostningen!
3. Lägg nötterna i en handduk och "skrubba" dem så att skalet lossnar.
4. Mixa nötterna i en matberedare tills det blir ett nötsmör, detta tar en liten stund. Händer inget kan man tillsätta kokosoljan här, vilket brukar underlätta!
5. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills nutellan har önskad konsistens.
6. Häll upp på burk och förvara nutellan i kylen. Ta fram den en stund innan du ska äta den då kokosoljan stelnar av kylan.

Rolig nyhet!

 I förra veckan publicerade Aftonbladets Wellness-bilaga en artikel om mig på sin hemsida. Kan ni tänka er, en hel artikel om mig?! Är fortfarande i lite smått chocktillstånd men tycker artikeln blev så fin att jag gärna vill dela den med er :) Ni hittar artikeln här
 
 
 
 

Chokladmuffins

Bakade dessa underbart goda chokladmuffins idag och de innehåller faktiskt inte vare sig mjöl eller vitt socker!
 
Ingredienser
1 mogen banan
 ca 1 dl jordnötssmör
1 msk vatten
1 ägg
1 msk kakao och 0,5 dl carobpulver (eller om du bara tar kakao:  0,75 dl kakao)
Gör så här
 1. Sätt ugnen på 175 grader och förbered en plåt (helst muffinsplåt) med 14 st minimuffinsformar eller 8 st vanliga muffinsformar.
2. Mixa ihop alla ingredienser med stavmixer eller matberedare.
 3. "Klicka" upp ca 1 msk smet i 14 minimuffinsformar eller ca 2 msk smet i  8 normalstora formar. 
4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 10-12 minuter. Testa med en tandpetare om de är klara, den ska vara torr när du drar upp den.
5. Ta ut ur ugnen och låt svalna. Muffinsarna är goda som de är eller med lite kvarg eller turkisk yoghurt och bär. 
Förvara dem i kylen eller frys in dem för bästa hållbarhet.
Visa fler inlägg