Frökex

Jag har ett fantastiskt gott recept på frökex som jag gör lite då och då, de är helt beroendeframkallande! Gjorde två plåtar förra veckan och tycker det är rätt så duktigt att ha nästan hälften kvar en vecka senare. Det är ju bara jag här hemma som äter dem så några stycken har ju slunkit ner! Receptet har jag hittat i Caroline Ahlqvists bok "Älska att baka". Caroline vann Hela Sverige bakar förra året och är fantastiskt duktig på det hon gör!
 
Här har ni receptet, enjoy!
 
 
Frökex
2 dl havregryn
1 dl linfrön
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
3 dl vatten
3 msk oliv eller rapsolja
1 dl majsmjöl
1 tsk flingsalt
 
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser förutom majsmjöl och flingsalt i en bunke. Låt stå i ca en timme.
2. Sätt ugnen på 200 grader och lägg bakplåtspapper på två plåtar.
3. Tillsätt majsmjölet och blanda ordentligt. Tryck ut den rätt så kladdiga smeten på plåtarna, jag brukar tycka att det är enklast att få smeten så tunn som möjligt genom att använda en slickepott och försiktigt trycka ut massan.
4. Strö över flingsalt och grädda plåtarna en åt gången i ca 16-17 minuter i mitten av ugnen.
5. Ta ut plåten och skär kexen i fyrkanter eller avlånga bitar när kexen fortfarande är lite mjuka. Testa att använda en pizzaslicer till detta, det gör det väldigt enkelt!
6. Ställ tillbaka plåten i ugnen och grädda i ca 5-8 minuter till, tills kexen är torra och gyllenbruna. Låt svalna på galler.
Visa fler inlägg