Mignonmousse

(Bild lånad från Fazers hemsida)
 
Jag fick mignonägg av mamma efter påsken, med ett önskemål om att hitta på något gott med dem. De har legat i kylen i flera veckor nu och bara väntat på att jag ska göra något med dem. Mignonägg är en delikatess som man vanligen äter till påsk i Finland och är ett äggformat nougatfyllt chokladägg. Jag kan inte komma ihåg att vi åt dem i min familj när jag var liten men kommer dock ihåg att min fina vän Unna hade med sig ett gäng ägg till hela familjen för flera år sedan när hon var på besök hos oss. Tror nog dock att vi målade dem men glömde äta upp dem... ;)
 
Hur som helst, mamma önskade att jag skulle göra något med mignonäggen, mer än bara äta upp dem. Igår när jag kom hem från jobbet och skulle börja rodda med kvällens middag så såg jag äggen ligga i kylen och kom på att jag skulle kunna göra chokladmousse på dem. Med lite grädde och 5 minuter på spisen samt en natt i kylen så blev den här moussen fantastiskt god och krämig! Här har ni receptet som det blir 2 stora eller 4 små portioner av:
 
 
Mignonmousse
Ingredienser
1 mignonägg
1,5 dl grädde
hallon eller blåbär att dekorera med
 
Gör så här
1. Skär mignonägget i mindre bitar.
2. Häll grädden i en kastrull och sätt på plattan, lägg chokladen i kastrullen och låt chokladen smälta ihop med grädden på låg värme.
3. Häll upp choklad- och gräddblandningen i en skål och sätt in i kylen i minst 6 timmar, men gärna över natten.
4. Efter 6 timmar/1 dygn: Vispa upp blandningen, dela upp i två eller fyra portioner och dekorera med färska/frysta bär. Njut! :)
#1 - - Frk M:

Jag älskar de där äggen. Kommer ihåg dem från barnsben.
Tack för roligt recept. Det måste jag prova nästa år då äggen kommer :)

Svar: Jag tror även att det går att göra om receptet så att det blir mer Itrimvänligt genom att smälta ner äggen i grädde och när den sedan har satt sig i kylen blanda i lite kvarg eller grekisk yoghurt för att blanda ut den och även minska fetthalten något :)
Anniina