Karelska rispiroger

Som ni vet så är jag ju både tokig i mat och finne, så att jag älskar karelska piroger kommer nog inte som en överraskning för er?! Hemma i Stockholm finns det rispiroger i vanliga matbutiker, om man nu inte handlar pirogerna i Finska butiken men här hemma i Skåne så finns det inga färdiga piroger att köpa någonstans. Så vad gör man då, när suget sätter in? Jo, man bakar dem själv!
 
Ingredienser
Pirogdeg:
8 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
2 tsk salt
4 dl vatten
2 msk matolja
 
Risfyllning:
2 dl grötris
1 liter mjölk
2 dl vatten
1 msk smör
ev. salt
 
Gör så här
1. Gör risfyllningen först: Koka riset i vattnet i ca 5 minuter, tillsätt därefter mjölken och koka på medelstark värme i ca 45 minuter. Blanda i salt efter smak och smör. Låt fyllningen svalna.
2. Pirogdegen: Blanda vatten, salt, olja och rör i mjöl, lite i taget. Knåda degen smidig antingen för hand eller i degblandare.
3. Mjöla bakbordet och forma degen till en avlång korv/stång, Dela degen i 20-25 bitar, beroende på hur stora piroger du vill göra. Forma till runda bollar/kakor och täck med en fuktig kökshandduk.
4. Kavla bollarna till tunna, runda "plattor", täck med en fuktig kökshandduk tills alla bollarna är utkavlade. Lägg 1-2 msk fyllning i mitten, lyft in kanterna och nyp ihop till en oval form. Riset ska synas så täck inte över hela fyllningen!
5. Grädda i 225-250 grader i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills pirogerna fått fin färg.
6. Servera pirogerna med äggsmör som du gör genom att mosa hårdkokta ägg med smör och krydda med salt och peppar. (Här får man gå på känsla, finns inget exakt recept på äggsmör... ;) )