Choklad- och kanelbullar

I lördags var det Kanelbullens dag och givetvis bakade även jag kanelbullar! Bullarna fyllde jag med en choklad- och kanelfyllning som smakade helt underbart gott! Detta är ett recept på kalljästa bullar som man kan förbereda på kvällen och låta jäsa i kylen under natten.
 
Ingredienser

Bulldegen:
1 ägg
5 dl standardmjölk
50 gram jäst
100 gram mjukt smör i tärningar
1 dl strösocker
14-15 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 tsk malen kardemumma
 
Fyllning:
200 gram valfri choklad (jag använde mig av Brunbergs laktosfria mjölkchoklad samt Royals mörka choklad, men ta den du tycker bäst om!)
4 msk kanel
1 dl socker
100 gram smör
1 msk vetemjöl
 
1 ägg
ev. pärlsocker
 
Gör så här:
1. Vispa ägget i en skål, smula sönder jästen i en degskål och tillsätt ca 1 dl mjölk. Rör om så att jästen löses upp helt.
2. Tillsätt det vispade ägget, resterande kall mjölk, socker, salt, kardemumma och mjukt smör och rör om väl.
3. Tillsätt till sist mjölet, ta lite åt gången och låt maskinen jobba in mjölet. Ibland behövs inte hela mängden mjöl så tillsätt hellre lite åt gången än allt samtidigt. Låt maskinen jobba ihop degen i ca 10 minuter.
4. Hacka chokladen i mindre bitar och blanda med kanel och socker i en skål. Rör smöret mjukt.
5. Dela degen i två bitar och kavla ut den första delen till en rektangulär platta på en mjölad arbetsbänk. Bred på smöret med hjälp av en slickepott eller smörkniv och fördela hälften av choklad- och kanelblandningen på degen. Rulla ihop till en längd eller gör knyten. Gör likadant med den andra degdelen.
6. Lägg bullarna i formar eller på bakplåtspapper på plåtarna och plasta in med plastfolie. Låt bullarna i kyl över natten.
7. Ta fram bullarna när du ska baka dem och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 220 grader.
8. Pensla med uppvispat ägg och strö ev. pärlsocker över och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter per plåt.
 
Vill man skippa kalljäsningen går det alldeles utmärkt att låta bullarna (fyll dem först) jäsa som vanligt i rumpstemperatur, då får de jäsa i ca 2 timmar. Sedan är det bara att grädda dem i ugnen!