Kvargpajer
Bakade dessa underbart goda kvargpajer (egentligen är det ju bullar men vi finnar är ju alltid lite egna av oss ;) ) igår och nu är frysen fylld med godsaker igen!
Nu får någon bara komma över och fika så att jag kan tömma den lite grann... :)
Kvargpajer
ca 12 pajer/bullar
Ingredienser
Degen:
2,5 dl mjölk
0,5 paket jäst
1 ägg (använd hälften till degen och pensla bullarna med resten)
1 dl socker
1 tsk salt
1 msk kardemumma
7-8 dl vetemjöl
Degen:
2,5 dl mjölk
0,5 paket jäst
1 ägg (använd hälften till degen och pensla bullarna med resten)
1 dl socker
1 tsk salt
1 msk kardemumma
7-8 dl vetemjöl
100 g smör, tärnat och rumstempererat
Fyllningen:
250 g kvarg
0,5 dl socker
0,5 dl grädde
1 ägg
skalet från 1 riven citron
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker
ev. 0,5-1 dl russin eller andra torkade bär
Gör så här
1. Bulldegen: Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen med den varma mjölken. Vispa ägget lätt och blanda i ca hälften av det i degskålen. Rör i socker, salt, kardemumma och ungefär hälften av mjölet. Blanda därefter i smöret och tillsätt resten av mjölet tills du får en smidig deg. Knåda den i ca 4-5 minuter i köksassistent eller ca 8-10 minuter om du knådar för hand. Låt den därefter jäsa till dubbel storlek under plastfolie eller bakduk (tar ca 30-40 minuter).
3. Under tiden bullarna jäser: sätt ugnen på 225 grader och förbered fyllningen.
4. Fyllningen: Blanda kvarg, socker, grädde, ägg, citronskal och citronsaft samt vaniljsocker.
5. När cirklarna har jäst klart trycker man ner ett glas eller en kopp i mitten av varje cirkel för att göra en liten "grop"/fördjupning. Doppa koppen i lite mjöl mellan tryckningarna så att den inte fastnar i degen. Pensla därefter kanterna med uppvispat ägg och fyll därefter groparna med ca 2 msk fyllning. Gillar du russin eller torkade bär kan du lägga ca 1 tsk i varje grop och därefter fylla dem med fyllningen.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter eller tills bullarna/pajerna har fått fin färg.
Hoppas ni gillar dem, jag tycker de är godast när de har stått en stund i kylskåpet och blivit lite småkalla, då är de riktigt goda med en kopp kaffe eller ett glas mjölk!
Kvargpajer med torkade tranbär