Kvargpajer

Bakade dessa underbart goda kvargpajer (egentligen är det ju bullar men vi finnar är ju alltid lite egna av oss ;) ) igår och nu är frysen fylld med godsaker igen!
Nu får någon bara komma över och fika så att jag kan tömma den lite grann... :)
Kvargpajer
 
ca 12 pajer/bullar
 
Ingredienser
Degen:
2,5 dl mjölk
0,5 paket jäst
1 ägg (använd hälften till degen och pensla bullarna med resten)
1 dl socker
1 tsk salt
1 msk kardemumma
7-8 dl vetemjöl
100 g smör, tärnat och rumstempererat

 Fyllningen:
250 g kvarg
0,5 dl socker
0,5 dl grädde
1 ägg
skalet från 1 riven citron
1 msk citronsaft
1 tsk vaniljsocker

ev. 0,5-1 dl russin eller andra torkade bär

Gör så här
1. Bulldegen: Värm mjölken till 37 grader och rör ut jästen med den varma mjölken. Vispa ägget lätt och blanda i ca hälften av det i degskålen. Rör i socker, salt, kardemumma och ungefär hälften av mjölet. Blanda därefter i smöret och tillsätt resten av mjölet tills du får en smidig deg. Knåda den i ca 4-5 minuter i köksassistent eller ca 8-10 minuter om du knådar för hand. Låt den därefter jäsa till dubbel storlek under plastfolie eller bakduk (tar ca 30-40 minuter).

2. När degen jäst klart, knåda den lätt och kavla ut den på en mjölad arbetsbänk. Ta ut 12 runda cirklar, antingen genom att ta en skål eller liknande och måtta ut dem direkt på degen eller dela degen i 12 bitar och rulla ihop till bollar som du sedan kavlar ut till runda cirklar. Lägg dem på två bakplåtsklädda plåtar och låt jäsa under plastfolie eller bakdukar i rumstemperatur i ca 15-20 minuter.
 
3. Under tiden bullarna jäser: sätt ugnen på 225 grader och förbered fyllningen.
 
4. Fyllningen: Blanda kvarg, socker, grädde, ägg, citronskal och citronsaft samt vaniljsocker.
 
5. När cirklarna har jäst klart trycker man ner ett glas eller en kopp i mitten av varje cirkel för att göra en liten "grop"/fördjupning. Doppa koppen i lite mjöl mellan tryckningarna så att den inte fastnar i degen. Pensla därefter kanterna med uppvispat ägg och fyll därefter groparna med ca 2 msk fyllning. Gillar du russin eller torkade bär kan du lägga ca 1 tsk i varje grop och därefter fylla dem med fyllningen.
 
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter eller tills bullarna/pajerna har fått fin färg.
 
Hoppas ni gillar dem, jag tycker de är godast när de har stått en stund i kylskåpet och blivit lite småkalla, då är de riktigt goda med en kopp kaffe eller ett glas mjölk!
 
Kvargpajer med torkade tranbär