Bröd
Bakade havrefrallor igår och långjästa frukostbröd idag till dagens frukost. Båda bröden smakade helt underbart, havrefrallorna var mjuka och saftiga och frukostbröden lite lika surdegsbröd med hård skorpa och segt inkråm. Mums! Testa att baka dem, de är himmelskt goda och är enkla att göra, så länge man har lite tid!

Havrefrallor
20 frallor
Ingredienser
40 g jäst
3 dl ljummen mjölk
2 dl havregryn
3 dl filmjölk eller 2 dl gräddfil utblandad med 1 dl mjölk
1,5 tsk salt
½ dl vetekli
½ dl kruskakli
1 tsk bakpulver
75 g smält smör
4 dl fint rågmjöl
6-8 dl vetemjöl
Garnering
1 ägg
0,5 dl havregryn
Gör så här
1. Smula ner jästen i en bunke och häll i den ljumma mjölken, rör tills jästen lösts upp. Tillsätt havregrynen och låt blandningen stå i ca 10 minuter.
2. TIllsätt filmjölken, salt, vetekli, kruskakli, bakpulver och smör och blanda ordentligt. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl lite i taget tills degen är smidig, blanda inte i för mycket vetemjöl då brödet kan bli torrt. Knåda i några minuter.
3. Låt degen jäsa under plastfolie i ca 45 minuter.
4. Dela degen i ca 20 bitar och forma dem till runda bollar. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och jäs dem i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över havregryn.
6. Grädda bröden mitt i ugnen i 10-12 minuter och låt dem sedan svalna på ett galler.
Långjästa frukostbröd
10 bröd
Ingredienser
10 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
6 dl vetemjöl special
1 dl durumvete
1 tsk havssalt
Gör så här
1. Dag 1: Smula ner jästen i en bunke och häll i vattnet, rör tills jästen lösts upp. Blanda därefter ner mjöl och salt och rör ordentligt till en lös deg.
2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur över natten eller i 8-10 timmar.
3. Dag 2: Sätt ugnen på 275 grader. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och vik ihop degen ett par gånger till en avlång rulle. Jäs degen på bakbordet i ca 30 minuter under en bakduk.
4. Dela degen i 10 bitar och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ställ in bröden i mitten av ugnen och grädda i 10-12 minuter tills bröden fått gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna på galler.