Flapjacks

Testade att göra flapjacks idag och oj så gott det blev! Den här blir rätt så smulig i konsistensen, så lägg gärna till lite honung eller dadlar i själva massan också för att den inte ska bli så smulig.
 
 
Ingredienser
100 gram smör
1,25 dl råsocker (jag hade inget hemma och tog vanligt istället)
0,5 krm salt
2,5 dl havregryn
0,5 dl mandlar eller cashewnötter (mortla dem litegrann så att det inte är några stora bitar i kakan sen)
0,5 dl mullbär (funkar alldeles utmärkt med russin eller tranbär eller vilka torkade frukter man nu vill ha - är det stora bitar så är det nog bra att dela dem i mindre bitar)
12-14 st dadlar
2-3 msk vatten
1 msk sesamfrön
0,5 dl pumpafrön
 
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klipp till ett bakplåtspapper så att det passar i en fyrkantig, låg ugnsform, ca 22 x 22 cm och lägg i pappret i formen .Vik ner kanterna så att pappret ligger bättre i formen.
2. Smält smöret i en stor kastrull, rör i sockret och rör tills det smält.
3. Blanda i salt, havregryn, nötter och mullbär i kastrullen och rör om. Vill man ha en lite fastare kaka går det bra att blanda i ca 1 msk honung eller 1-2 dadlar i smeten.
4. Fördela smeten jämnt i formen och tryck till den så att ytan blir slät. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
5. Kärna under tiden ur dadlarna och mixa eller mosa dem till en slät smet. Värm i kastrull och tillsätt 2-3 msk vatten tills massan är mer marmeladaktig i konsistensen.
6. Ta ur formen ur ugnen och bred dadelmassan på kakan, strö över sesamfrön och pumpafrön och platta till kakan lätt. Grädda i ytterligare 10 minuter.
7. Låt svalna i ca 2 timmar och skär sedan i bitar.