Choklad- och lakritscupcakes

Bakade dessa underbart goda choklad- och lakritscupcakes igår. De är väldigt saftiga och smakar lagom mycket lakrits. Flingsaltet på toppen gör dem bara ännu godare, men gillar man inte salt och choklad ihop så är det bara att skippa det. Jag gjorde cupcaksen i små formar och fick 24 st små cupcakes av det här receptet.
Vill man göra stora cupcakes istället blir det ca 12 cupcakes av det här receptet, men det går bra att dubbla det om man vill ha fler. Tänk på att gräddningstiden ändras när cupcaksen är större, det bästa är att testa dem med en tandpetare när de börjar se klara ut.
 
Choklad- och lakritscupcakes
 
Ingredienser
Cupcakes
50 g smör
0,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 msk lakritspulver
0,5 tsk bakpulver
2 st ägg
1 dl strösocker
0,5 dl mjölk
 
Topping
140 g mörk choklad
1,5 dl vispgrädde
0,5 msk honung
0,5 msk lakritspulver
15 g smör
 
Flingsalt
 
 
 
Gör så här
 
Frosting
1.Hacka chokladen fint och koka upp grädden med honungen och lakritspulvret. Dra kastrullen från plattan och rör snabbt ner den hackade chokladen i den heta grädden. Låt stå i ca 1 minut och rör sedan tills all choklad har smält.
2. Tillsätt smöret i små klickar och rör ihop till en slät smet. Ställ in i kylen i ca 30 minuter, rör gärna runt i den efter 15 minuter så att den inte stelnar helt.

Cupcakes
1. Sätt ugnen på 175 grader och förbered muffinsplåten med formar.
2. Smält smöret till cupcaksen och låt svalna. Mät upp och blanda ihop mjöl, kakao, lakritspulver och bakpulver.
3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt (med elvisp eller köksassistent).
4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget och blanda samtidigt i smör och mjölk. Blanda försiktigt ihop till slät smet, den är rätt så rinnig men övervispa inte!
5. Fördela smeten i muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter för små cupcakes och ca 20 minuter för normalstora. Testa med en tandpetare att de är klara!  Låt svalna på galler.
6. När cupcaksen är kalla: spritsa eller fördela en klick topping på varje cupcake och strössla över lite, lite flingsalt. Låt stå kallt till servering.
 
En kommentar publicerat i Allmänt, Bakning;
Taggar: Bakning, Bakverk, Choklad, Cupcakes, Fika, Kakfatet, Kakor, Lakrits, Muffins
#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Mumsigt!

Svar: Väldigt mumsiga :)
Anniina